Välkommen till Sveriges första Mästerskap i Maskerad

Pressinformation

På den här sidan finns både pressinformation och bilder för att ladda ner.

Bilderna är fria att använda i samband med information om Wisbymaskeraden och Svenska Mästerskapen i Maskerad.

Fotografens namn måste anges.

Du kan ladda ner alla bilder som en zip-fil där samtliga bilder och bildinformation finns.

Logotyp

Svenska Mästerskapen i Maskerad - ladda ner logotyp i eps-format här!

Pressmeddelande

2013-10-13

Cathis Undsjö Svensk Mästare i Maskerad

Under lördagen genomfördes det första svenska mästerskapet i maskerad på Gotlands Muséum i Visby.

Ca 15 deltagare hade samlats för att tävla inför en 3 mannajury bestående av Johan Hedenberg, Skådespelare, Yasmina Nsaibia, kostymör och Eva Mozard, Konstnär.

Juryn utsåg Cathis Undsjö, 21 från Stockholm, till Svensk Mästare i Maskerad 2013. Juryns motivering var: "Flärd, lyx, med en mörk underton av dekadens och raffinerad utlevnad. Cathis Undsjö lyckades i sin person fånga helheten i maskeradtemat – Det glada 20-talet”

Barnklassen vanns av Signe Hoas, 9 år, som Mästerkatten. Juryn ansåg att både helhet och detaljerna i kostymen, verkligen speglade Mästerkatten och Signes tolkning. Barntemat var ”Barnböcker, serietidningar och sagor”

SM i Maskerad har kommit för att stanna.

Mer information: Hillar Loor, info@wisbymaskeraden.se, 0498 200 330, 0706 290 292

Sofia Hoas, sofia.hoas@gotlandsmuseum.se, 0498-29 27 53, 070-786 51 74 ­

­

2013-09-14

Bli Svensk Mästare i Maskerad!

Häftiga kostymer, roliga uppträdanden och en möjlighet att bli korad till Svensk Mästare i Maskerad. Ett nytt inslag i Wisbymaskeraden – en maskeradhelg i Visby i oktober.

För första gången i Sverige genomförs i år ett mästerskap i Maskerad i Visby. En folkfest där barn, ungdom och vuxna kan uppträda tillsammans eller var för sig och där publiken hejar på all fantasi och lekfullhet! Svenska Mästerskapen i Maskerad genomförs på Fornsalen den 12 oktober kl 13-16 och är ett samarbete mellan Wisbymaskeraden och Gotlands Museum.

 ”Vi har redan en etablerad maskeradfest på kvällen – nu vill vi göra något där barn, ungdom och vuxna kan samarbeta, i fantasi och kreativitet” säger Hillar Loor, initiativtagare och grundare av Wisbymaskeraden. ”Vi tycker det är väldigt roligt att i samarbete med Wisbymaskeraden anordna en helt ny aktivitet och händelse i Visby. Detta går helt i linje med våra museiaktiviteter som vänder sig till hela familjen. Bildstenshallens atmosfär ger en extra dimension till en sådan här rolig, lustfylld och kreativ aktivitet” säger Sofia Hoas vid Gotlands Museum.

Tävlingen är öppen för alla som inte är professionella kostymtillverkare. Man tävlar med bästa kostym och bästa uppträdande sammanvägt. En grundregel är att maskeradkostymen inte får vara tillverkad av någon professionell, t ex kan man inte köpa en kostym i en affär och få den godkänd som tävlingsbidrag.

Namnkunnig jury
MaskeradSMs jury bedömer både kostym och ett kort uppträdande – maximalt 3 minuter. Varje uppträdande kan vara individuellt eller i grupp. SM uppmuntrar deltagande med blandade åldrar! Juryn består av 3 personer och leds av skådespelaren Johan Hedenberg. Övriga jurymedelemmar är Yasmina Nsai, kostymör och Eva Mozard, konstnär.

Prisutdelning sker i direkt anslutning till mästerskapen, med ett undantag. För vuxenklassen sker prisutdelningen under Maskeradkvällen på Clarion Hotel Wisby, dit alla vuxna deltagare också är inbjudna.

Varmt välkommen till pressträff fredagen den 13/9 kl 11.00 på Gotlands Museum, Strandgatan 14. Samling entrén.För mer information kontakta:
Hillar Loor, Wisbymaskeraden
Tel 0498 200 330
Epost: hillar@imcode.comSofia Hoas, Gotlands Museum
Tel 070-786 51 74
Epost: sofia.hoas@gotlandsmuseum.se


Faktaruta
Under helgen 11-13 oktober genomförs Wisbymaskeraden för fjärde året. I år utökas den med Svenska Mästerskapen i Maskerad i ett samarbete mellan Wisbymaskeradens producent Hillar Loor AB och Gotlands Museum. Wisbymaskeraden är en festhelg på maskeradtema, med ett antal olika aktiviteter. Kulmen under helgen är lördagens festkväll på Clarion Hotel Wisby, som i år samlar ca 450 personer. Wisbymaskeraden stöds av ett antal aktörer som rederiet Destination Gotland, Gotlands Media, Clarion Hotel Wisby, Wisby Centrum och Gotlands Museum.

Jury 2013
Johan Hedenberg, skådespelare
Yasmina Nsai, kostymör
Eva Mozard, konstnär
vinnare2013